Pedagoginen tausta
Ajatus Suomipassista syntyi, kun Turun yliopiston vaihto- ja maisteriopiskelijat toistuvasti kertoivat vaikeuksistaan käyttää suomen kieltä luokkahuoneen ulkopuolella. Opiskelijoiden haasteena on se, että vaikka he asuvat Suomessa, heidän elinpiirinsä on englanninkielinen niin opinnoissa kuin vapaa-ajalla.
Opiskelijoiden huolena on myös usein se, että he eivät osaa tarpeeksi ja he eivät ole tottuneet puhekieleen. On hyvä muistuttaa, että kielitaidon ei tarvitse olla täydellinen, jotta suomea voi puhua. Asiointitilanteessa saattaa olla vaikea muistaa sopivaa fraasia, jolloin mobiilisovellus on konkreettinen ja nopea apu tilanteeseen. Suomipassin fraasit on päivityksen myötä äänitetty puhekielellä, mikä voi auttaa puhekieleen tottumisessa.
Opiskelijoiden tilannetta vaikeuttaa etenkin se, että kun opiskelijat yrittävät puhua suomea asiointitilanteissa, kieli vaihtuu englanniksi. Kielen vaihtaminen asioinnin helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi on ystävällistä, mutta se estää suomen kielen puhumisen kehittymisen. Kaikki eivät edes halua asioida suomeksi, mutta mikäli oppija näin haluaa, olisi tärkeää, että hänellä olisi siihen mahdollisuus.
Opiskelijapalautteen mukaan Suomipassi toimii ikään kuin kilpenä asiakaspalvelutilanteissa, ja auttaa kommunikaation onnistumista. Sovelluksessa on erillinen Aloitus ja lopetus -osio, jonka avulla oppija voi selittää tilanteen: Mä opiskelen suomee ja mä haluisin puhuu suomee sun kans. Sopiiks se? Tämä vahvistaa kokemusta turvallisesta kohtaamisesta ja vähentää pelkoa kasvojen menettämisestä. Kun opiskelija saa myönteisiä kokemuksia, hänen itsevarmuutensa lisääntyy ja kynnys käyttää suomea madaltuu. Vähitellen myös kokemus yhteisöön kuulumisesta ja integraatiosta vahvistuu.
Miten Suomipassia voi käyttää omalla kurssilla?
Suomipassi sopii parhaiten tasolle A1-A2, siihen vaiheeseen, kun oppija jo osaa vähän suomea (esim. yhden tai kahden kurssin verran), mutta ei ole rohkaistunut vielä käyttämään suomea enempää luokkahuoneen ulkopuolella.
Lisämateriaalina: Suomipassin voi vinkata lisämateriaalina ja fraasipankkina, jolloin opiskelija voi itsenäisesti kuunnella ja toistaa fraaseja.
Itsenäiseen käyttöön: Opiskelija voi myös kuuntelu- ja toistoharjoittelun lisäksi mennä käyttämään fraaseja itsenäisesti esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa. Puhumisen jälkeen hän voi antaa itselleen leiman (Suomipassi-logo fraasin alla), jolloin leima tallentuu sovelluksen kartalle. Tällä tavoin opiskelija voi myöhemmin nähdä kaikki paikat, joissa on puhunut suomea. Tämän toiminnon saa myös pois päältä sovelluksen asetuksista. Opiskelija voi myös antaa itselleen hymiön joko harjoittelusta tai suomen puhumisesta. Niin hymiöt kuin leimat näkyvät sovelluksen oppimispäiväkirjassa.
Osana suomen kurssia: Parhaiten Suomipassi pääsee oikeuksiinsa, kun sitä käytetään kurssilla siten, että fraaseja harjoitellaan luokassa, ja sitten niitä mennään käyttämään yhdessä luokkahuoneen ulkopuolelle. Turun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskuksessa järjestetään keväällä 2025 Suomipassi-kurssi, jossa tätä konseptia testataan käytännössä. Päivitämme tätä sivua kurssin edetessä, mutta tässä muutamia huomioita, kun haluaa suunnitella joko yksittäistä vierailua tai kokonaista kurssia:
- Vierailupaikkojen valinta: Mitä toimijoita / yrityksiä kampuksen lähellä on? Mitkä ovat opiskelijan elämään liittyviä arjen asiointipaikkoja? Suomipassi-kurssilla vierailupaikkoja ovat esimerkiksi kirjastot, yliopistoruokaloita, kirjakauppa ja ruokakauppa, jotka ovat kävelymatkan päässä.
- Vierailupaikkojen kontaktointi: On tärkeää ottaa yhteys vierailupaikkoihin etukäteen, jotta kokemuksesta tulee kaikille osapuolille mukava. On myös tärkeää ottaa huomioon se, että vierailulle ei kannata mennä ruuhkaisimpaan aikaan, jolloin kommunikaatiolle ei ole riittävästi aikaa. Sähköpostin / puhelinsoiton lisäksi on hyvä käydä henkilökohtaisesti paikan päällä kertomassa konseptista, jotta asia tavoittaa mahdollisimman monta yrityksen työntekijää.
- Kontaktointimateriaalit: Kontaktoinnin yhteydessä olemme toimittaneet saatekirjeen, jossa selitetään konseptia tarkemmin. Tämän lisäksi olemme antaneet Suomipassi-esitteen ja Selkokeskuksen tuottaman esitteen siitä, miten puhua selkokieltä. Yritys voi halutessaan ottaa myös käyttöön We are Suomipassi friendly -merkin, jonka voi laittaa näkyvälle paikalle, ja tätä kautta opiskelija tietää, että täällä voi asioida turvallisesti suomeksi.
- Kurssilla: Käyntien jälkeen on hyvä yhdessä reflektoida asiointia. Tähän auttaa Suomipassin itsearviointiominaisuus: opiskelija voi antaa itselleen hymiön puhumisesta. Yhdessä voidaan pohtia, miksi opiskelijasta tuntui tältä juuri tässä kyseisessä tilanteessa. Karttaleimat ja hymiöt tallentuvat oppimispäiväkirjaan, josta voi vertailla esimerkiksi sitä, että toisella kerralla puhumiskokemus on ollut huono ja toisella kerralla hyvä. Suomipassissa on lisämausteena pelillisyys: opiskelijat voivat kilpailla siitä, kuinka monta leimaa ovat keränneet ja vertailla karttoja siitä, missä kukin on puhunut suomea.
Kannattaa lukea myös Miten Suomipassia käytetään -sivu, jossa kerrotaan vielä tarkemmin teknisistä yksityiskohdista kuvien kera. Mikäli haluat käyttää Suomipassia kurssillasi, mutta jokin asia mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä (suomipassi@utu.fi).
Kuulemme myös mielellämme kaikenlaisia kokemuksia Suomipassin käytöstä!